American Institute of Architects, San Francisco Chapter

Lands End Lookout

Honor Award

Energy + Sustainability

The Lands End Lookout is a new 4,050 sq. ft. National Park Service (NPS) Visitor Center located at Lands End in the Golden Gate National Recreation Area. Designed to be financially self-sustaining, it consists of a main exhibition/retail space, a 500 sq. ft. café, offices for the NPS stewardship staff and GGNPC (Golden Gate National Park Conservancy) managers, storage and 1,000 sq. ft. of new public restrooms.

Completed in April 2012, the $3.2 million concrete and steel structure is Type V-B construction is designed for a code maximum 145 occupants at a time. It is expected to service up to 1,000,000 visitors annually as a pavilion and launch point to the trails and sites beyond.

Mechanical Design Builder
Pribuss Engineering, Inc.
Electrical Design Builder
Sierra Electric
WSP Flack+Kurtz
Geotechnical Engineer
Rutherford & Chekene
MEP Engineer
Built Ecology (WSP Flack+Kurtz)
Exhibit Design and Installation
General Contractor
Plant Construction Company, LP
Civil Engineer
Sherwood Design Engineers
Structural Engineer
GFDS Engineers
Landscape Design
Surface Design Inc.
Lands End
Design Awards 2013